De blå symboler

Rundt om Hans Tusens Kirke hænger 15 symboler

På Kirkens våbenhus og mødelokaler stikker der 15 betonender ud. På hver af dem hænger der et symbol, Da kirken formeldt ikke har for- eller bagside er der symboler på begge sider.

Ida Holm Mortensen er kunstneren til den udsmykning på kirken, som er anbragt på bygningens betonendeflader.

Symbolerne er ultramarineblå: himlens og havets farver. Fra ældgammerl tid har den blå farve været tegn på forbindelsen med det guddommelige.

Ni af symbolerne kan ses fra Rugårdsvej. De seks sidste kan ses fra Langesøstien.

Her kan du se, hvad de symboliserer.

Så kik op en dag.

Foto: Solveig Stroyer
Tekst Laila Groes
Bragt i Kuréren maj 2002

De første ni symboler mod Rugårdsvej

De tre fisk

Tre cirkler, der skærer hinanden ligesidet. De tre fisk er tegnet på trefoldigheden, Faderen, Sønnen og Helligånden. Fisk er tillige symbol på dåbens renselse. Som en fisk ikke kan leve uden vand, kan en kristen ikke leve uden dåbens møde.

Kalk

Lidelsessymbol. Kalken er det bæger, der tager imod det blod, der flyder fra såret i brystet dvs. Kristi blod. Kalken er også det bæger, hvori vinen forvandles. Foden er ofte 6-kantet: Guds magt, visdom, majestæt, kærlighed, barmhjertighed og retfærdighed.

Skib

På vor vej gennem livet bliver vi som et skib kastet hid og did på bølgerne. På oldkirkelige billeder sidder Kristus ved roret - diciblene ved årene. Skibet er også symbol på Noas Ark = redning fra verdens syndflod.

Kors

Latinsk kors. Der findes over 400 forskellige korsformer. Korset er det kristne symbol frem for alle andre. Det minder os om Jesu død på korset, men det er også et sejrstegn - for på tredje dag stod Kristus op af døde.

Due

Helligåndens vigtigste symbol. Duen, som Noa sendte ud for at se, om vandet var sunket så meget, at land var i sigte; duen kom tilbage til Noa i arken med en oliegren i næbbet. Duen blev symbolet på syndflodens ophør.

Lam

Lammet = Kristus, der bærer menneskenes synd. I middelalderen fik nyfødte ofte små vokstavler (af sidste års påskelys) med billeder af Guds lam.

Syvarmet lysestage

7 er et helligt tal. Den syvende dag er hviledag. Jesus syv ord på korset. Den syvarmet lysestage stod i tabernaklet (jødisk helligdom, tabernaklet var en transportabel telthelligdom, som israelitterne bragte med sig under ørkenvandringen) og var af rent guld - der var ikke stearinlys i den, men det var en stage med

Aks

Brød. Sæden spirer op af den mørke jord og bringer gylden høst.

Timeglas

Dødssymbol. Tegnet for livets forfængelighed og skrøbelighed.

På den anden side

På den side af kirken der vender ud mod Langesøstien ses en stjerne, et granatæble og de fire evangelister: menneske, løve, okse og ørn. De fire evangelister symboliserer også de fire elementer. Menneske: Vand, renselse. Oksen, der pløjer: Jord. Ørnen: Luft. Løve: Ild. Solen brænder i ørkenen.

Stjernen

Betlehemsstjernen, Skabelsesstjerne. Stjernen har seks kanter. Verden blev skabt på seks dage.

Granatæble

Den røde farve symboliserer Jesu død. Granatæblet symboliserer ligeledes kærligheden.

Mattæus

Menneske med vinger (ikke engel). Mattæus-evangeliet begynder med "det menneskelige" det vil sige Jesus stamtavle

Markus

Løve med vinger. Markus-evangeliet begynder med Johannes Døberen; en røst der råber i ørkenen - løvens røst.

Lukas

Okse med vinger. Lukasevangeliet begynder med Zakarias' offer i templet. Oksen er et offerdyr.

Johannes

Ørn med vinger. Det ophøjede - Johannes-proglogen. Ordets høje flugt. Ørnen hæver sig til det guddommelige lys' midtpunkt.